luni, 22 februarie 2010

Criterii de evaluare în blogosferă

Preluare de pe Bloggeri Creştini

Am fost abordat pe această temă şi de aceea am să spun câteva cuvinte despre criteriile de evaluare în blogosferă.

1. Criteriul popularităţii
Un spaţiu virtual este considerat cu atât mai popular cu cât are mai multe vizite şi/sau comentarii.
Popularitatea se obţine prin mai multe mijloace, cum ar fi subiectele abordate, vechimea în blogosferă, talentul cuiva de a stimula interactivitatatea pe spaţiul său virtual…
Popularitatea poate fi măsurată prin contorizare.
În mod normal se contorizează în general vizitele directe, nu şi cele de pe feed-uri complete, reţele sociale, cu excepţia cazurilor când sunt folosite instrumente mai sofisticate pentru măsurători aprofundate.

2. Criteriul vizibilităţii
Este un criteriu mai degrabă tehnic. Cu cât mai multe linkuri vin spre un anumit spaţiu virtual, cu atât acesta e mai vizibil.
Pot fi linkuri directe, sau din comentarii şi din referinţe.
Aşa operează Google, dar şi clasamentele de specialitate cum ar fi ZeList.

3. Criteriul valoric
Evident că acest criteriu există, însă el nu poate fi evaluat matematic, ci eventual perceput cu alte mijloace.
Valoarea unui spaţiu virtual este dată în primul rând de conţinutul acestuia, fără să negăm şi ingredientele necesare, cum ar fi prezentarea.

Există confuzii şi frustrări în spaţiul virtual tocmai pentru că facem analize greşite.
E adevărat că un spaţiu virtual poate să fie şi populat şi vizibil şi valoros, însă nu neapărat aşa se întâmplă în realitate.
Chiar şi în cadrul aceluiaşi criteriu un anumit spaţiu virtual poate suferi variaţii majore.
Un exemplu ar fi blogurile ce promovează aşa zisele "subiecte de scandal". Când există materie primă "bună", creşte audienţa acelui spaţiu.
Dacă vorbim de vizibilitate vom vedea spaţii virtuale sus în clasament, chiar dacă au mai puţini vizitatori decât altele situate mai jos. Nu e nimic imoral în a face schimb de linkuri. Şi nu e deloc greşit ca motoarele de căutare şi clasamentele să se concentreze pe acest criteriu. E pâinea lor.
Criteriul valoric este întotdeauna discutabil. Este o zonă sensibilă, mai ales dacă vorbim de spaţii virtuale creştine, şi analizele sau comparaţiile trebuie făcute cu multă atenţie.

Notă: Acest material a fost scris pentru încurajarea celor ce scriu cu pasiune, dar şi cu preocuparea pentru conţinut valoros.

2 comentarii:

denisia spunea...

Un articol bun, numai că în realitate lucrurile sunt diferite.
Am avut un blog creştin şi am primit multe jigniri de la creştini, ba că nu e bine, că nu e corect...mulţi ştiau ce trebuie să scriu, ce să fac...
am renunţat şi acum mă adresez altor categorii de oameni... scriu curat despre viaţă, sentimente, trăiri... şi nu am primit jigniri decât de la creştini şi aici...

Un lucru nu înţeleg... ce blog creştin e acela în care lipseşte creativitatea...dacă tu ca şi creştin care asculţi muzică creştină, predici, participi la programe de biserică,citeşti Biblia zilnic nu poţi scrie ceva, care să-ţi aparţină...eşti sec... din mintea şi inima ta nu poate izvorî o laudă, mulţumire, o poezie, un cântec?...
Cum poţi să dai copy/paste la tot ce găseşti publicat de alţii... cum îi aduci laudă lui Dumnezeu, copiind citate, fraze spuse de alţii şi ştiute şi răs-ştiute?
Cum poţi lăsa comentarii supeficiale la ceilalţi?
Un adevărat blog creştin este un blog unde găseşti creativitate...comentari constructive... nu e blog pentru a-ţi expune viaţa privată, frustrările,amintirile din copilărie, ieşirile în oraş la cumpărături sau picnic etc...
Sunt multe lucruri care le-am observat, dar nu vreau să par răutăcioasă... în mediul creştin dacă ataci ignoranţa, superficialitatea eşti pus la zid de cele mai multe ori...
am scris sincer, fără să judec pe cineva... sunt observaţiile mele şi îmi asum responsabilitatea, accept să mă contrazici, să mă critici dacă nu ai găsit corectitudine în ceea ce am zis....

Jurnalul lui Mitrut spunea...

De ce să te contrazic?
Sunt de acord cu tine cu o singură excepţie.
Tocmai pentru că sunt multe abordări de tip copy/paste ar trebui să îţi asumi să fii criticată şi să continui să scrii.
A fi original şi creativ nu e un defect, ci dimpotrivă.
Aşa că poate te mai gândeşti şi te vei adresa din nou şi creştinilor.
Într-un fel i-ai pedepsit pe cei oneşti care te citeau şi apreciau ce ai scris.
De obicei cei mai vocali sunt "criticii".
Ce zici?